چکیده
این مطالعه به بررسی الگوهای روابط بین باورها، عواطف و رضایت شغلی در 249 نفر از معلمان ضمن خدمت در ایتالیا می پردازد. شرکت کنندگان از لحاظ رشد و ذهنیت ثابت، باورهای خودکارآمدی، احساسات مرتبط با مؤلفههای مختلف تعهد حرفهای و رضایت شغلی خود مورد ارزیابی قرار گرفتند. تحلیل های واسطه ای نقش میانجی آموزش و احساس وظیفه را در رابطه بین باورها و رضایت شغلی روشن ساختند. به خصوص، باورهای خودکارآمدی بالای معلمان، در صورتی که آموزش و حس وظیفه منفی در سطوح پایینی باشد، تأثیر مثبتی بر رضایت شغلی دارد.
1. مقدمه
معلمان در سراسر کشورهای اروپایی از بالاترین میزان استرس شغلی برخوردارند (کمیته اتحادیه کارگری اروپا برای بررسی آموزش در مورد استرس شغلی معلمان، 2007). همچنین گزارش شده است که رضایت شغلی ارتباط معناداری با استرس شغلی معلمان دارد (Skaalvik & Skaalvik، 2017): میزان پایین رضایت شغلی با افسردگی و فرسودگی شغلی (Maslach & Jackson، 1981)، تمایل به ترک محل کار (Fisher، 2011) و کاهش کیفیت آموزش (Keller و همکاران، 2014؛ Kunter و همکاران، 2008) همراه است. میزان بالای رضایت شغلی زمانی حاصل می شود که معلمان احساس کنند با انطباق رضایتبخش بین انتظارات شغلی و واقعیت شغلی (Veldman و همکاران، 2016)، و همچنین منابع شناختی و عاطفی اختصاص یافته برای آن، در تجربه کاری مهمی (Demirtas، 2010) درگیر شده اند (Aldrup و همکاران، 2017؛ Feuerhahn و همکاران، 2013). با اشاره به مدل تقاضا و منابع شغلی (مدل JD-R؛ Demerouti و همکاران، 2001)، این تقاضاهای شغلی فیزیکی، اجتماعی یا سازمانی (به عنوان مثال، فشار زمانی یا حجم کاری زیاد، مشکلات انضباطی و انگیزه پایین دانش آموز) ممکن است معلمان را در مدرسه تحت فشار و استرس قرار دهند. ذهنیت معلمان، باورهای خودکارآمدی، و احساسات، منابع شغلی روانشناختی بالقوه مهمی برای مقابله با تقاضاهای شغلی و ارتقای تعهد حرفهای هستند.
Abstract
This study investigates the patterns of relations between beliefs, emotions, and job satisfaction in 249 Italian in-service teachers. Participants were assessed on their growth and fixed mindsets, self-efficacy beliefs, emotions associated with various components of their professional engagement and job satisfaction. Mediational analyses shed light on the mediating role of teaching and role emotions in the relation between beliefs and job satisfaction. Specifically, teachers' high self-efficacy beliefs positively impact on job satisfaction if negative teaching and role emotions are contained at low levels.
1. Introduction
Teachers are set at the highest level of work-related stress practitioners across European countries (European Trade Union Committee for Education Survey on Teachers' Work-related Stress, 2007). It has also been documented that job satisfaction is significantly related to teachers' job stress (Skaalvik & Skaalvik, 2017): low levels of job satisfaction concur to depression and burnout (Maslach & Jackson, 1981), to the desire to leave the workplace (Fisher, 2011), and decrease teaching quality (Keller et al., 2014; Kunter et al., 2008). High levels of job satisfaction occur when teachers feel themselves involved in a significant working experience (Demirtas, 2010) with a satisfactory matching between work expectations and work reality (Veldman et al., 2016), as well as cognitive and emotional resources to be devoted to this (Aldrup et al., 2017; Feuerhahn et al., 2013). Referring to the Job DemandsResources model (JD-R model; Demerouti et al., 2001), several physical, social, or organisational job demands (e.g., time pressure or work overload, discipline problems, and low student motivation) may stress teachers in the school context. Teachers' mindsets, self-efficacy beliefs, and emotions are important potential psychological job resources to contrast job demands and promote professional engagement.
چکیده
1. مقدمه
1.1. باورها، عواطف و رضایت شغلی معلمان: کدام روابط؟
1.1.1. باورهای معلمان – ذهنیت ثابت یا ذهنیت رشد
1.1.2. باورهای خودکارآمدی
1.1.3. احساسات
1.2. استدلال
1.3. هدف و فرضیه
2. روش
2.1. شرکت کنندگان
2.2. رویه ها و معیارها
2.2.1. ابزارهای جمع آوری داده ها
2.2.1.1. باورهای معلمان
2.2.1.1.1. ذهنیت ثابت و ذهنیت رشد
2.2.1.2. احساسات معلمان
2.2.1.3. رضایت شغلی معلمان
2.3. تحلیل داده ها
3. نتایج
4. بحث
4.1. پیامدهای سلامت روانی
4.2 محدودیتها و تحقیقات آینده
5. نتیجه گیری
منابع
Abstract
1. Introduction
1.1. Teachers' beliefs, emotions, and job satisfaction: which relations?
1.1.1. Teachers' beliefs - fixed or growth mindsets
1.1.2. Self-efficacy beliefs
1.1.3. Emotions
1.2. Rationale
1.3. Aim and hypothesis
2. Method
2.1. Participants
2.2. Procedures and measures
2.2.1. Data collection tools
2.3. Data analysis
3. Results
4. Discussion
4.1. Implications for psychological health
4.2. Limitations and future research
5. Conclusion
Declaration of competing interest
References
این محصول شامل پاورپوینت ترجمه نیز می باشد که پس از خرید قابل دانلود می باشد. پاورپوینت این مقاله حاوی 17 اسلاید و 5 فصل است. در صورت نیاز به ارائه مقاله در کنفرانس یا سمینار می توان از این فایل پاورپوینت استفاده کرد.
در این محصول، به همراه ترجمه کامل متن، یک فایل ورد ترجمه خلاصه نیز ارائه شده است. متن فارسی این مقاله در 6 صفحه (1700 کلمه) خلاصه شده و در داخل بسته قرار گرفته است.
علاوه بر ترجمه مقاله، یک فایل ورد نیز به این محصول اضافه شده است که در آن متن به صورت یک پاراگراف انگلیسی و یک پاراگراف فارسی درج شده است که باعث می شود به راحتی قادر به تشخیص ترجمه هر بخش از مقاله و مطالعه آن باشید. این فایل برای یادگیری و مطالعه همزمان متن انگلیسی و فارسی بسیار مفید می باشد.
بخش مهم دیگری از این محصول لغت نامه یا اصطلاحات تخصصی می باشد که در آن تعداد 45 عبارت و اصطلاح تخصصی استفاده شده در این مقاله در یک فایل اکسل جمع آوری شده است. در این فایل اصطلاحات انگلیسی (تک کلمه ای یا چند کلمه ای) در یک ستون و ترجمه آنها در ستون دیگر درج شده است که در صورت نیاز می توان به راحتی از این عبارات استفاده کرد.